måndag 26 september 2016

Lagmete i Eskilstunaån

Igår söndag blev jag med Knoppen och Greger till Eskilstuna för att meta den traditionella lagmetartävlingen då de blivit en man kort i laget. Det var första gången jag och Knoppen var med och fiskade i Eskilstuna så vi visste inget om vattnet osv. så vi förlitade oss helt på Gregers kännedom då han fiskat där åtskilliga gånger. Vi blev totalt 27st 3-mannalag som kom till start och det är väl ok i denna utdöende sport.
Tävlingen är uppdelad i 2 olika pass på 2.5 tim och på olika sträckor av ån, alla i laget fiskar tillsammans på peggen.
Pass 1
Vi lottade oss till plats nr 26 vilket var på andra sidan av ån och väldigt nära den stora bilbron. Inte någon bra lottning tydligen så vi gick ut sist av alla för att se vilka tomma platser som fanns att förflytta sig till efter en kvart. När vi kom till vår plats och lodade djupet så märkte vi att det var väldigt mycket skit på botten för vi fastnade hela tiden med lodsänkena. Måste flytta för här gick inte fiska och under första kvarten lyckades jag bara tappa en stor mört det var allt. När signalen ljöd sprang vi allt vad det gick för att få en bryggplats på motsatt sida och vi var först över med hela laget så vi fick välja plats. Nu skulle vi börja dra fisk på allvar för detta brukar vara ett vinnarställe i alla fall andra år, Peo, Jesper och Nilsson kom också hit efter förflyttning. Vi lodade bottendjupet vid bryggan och det var nästan 6m djupt, det dröjde ett par minuter innan första fisken nappade det blev en mört på runt 150gr riktigt fin fisk. Minuterna tickade vidare sen kom det en mört hos Knoppen och sen gick tiden innan näste man fick fisk. Riktigt segt fiske med andra ord och så brukar det inte vara här enligt vad Greger berättade men nu fanns ingen anledning att flytta något mera för vi antog att fisket var dåligt överlag och vi satt ju på en bra plats ? Jag bytte metspön mot bottenmete och lurade under tävlingen upp runt 10 blanka fiskar och 7 abborrar. När slutsignalen ljöd vägde vi in ynka 1.7kg men vi var många som låg där omkring förutom några lag som lyckats lite bättre.
Gnesta vägde in förkrossande 7.1kg och Noragyttorps veteraner 3.5kg.
Pass 2
Lottade plats nr 18 och åter igen på en dålig del av ån fullt av grönslemmiga växter och långgrunt, Knoppen lyckades bara lura en abborre så vi fick byta sida även denna gång. Fanns en brygga på andra sidan som vi vill ha men den var upptagen när vi kom dit så vi fick gå vidare uppåt. Vid nästa brygga stod Gnesta helt själva och drog upp några småfiskar så vi parkerade oss också där men det var knappt fiskbart här pga. hundratals näckrosblad från bryggan och 50m ut och på 7 metararen var det endast 1 meter djupt. Hände inte ett skvatt i början men så började Greger meta under bryggan i skuggan och vispade upp ett 10 talet mörtar. Nu blev det att sitta med metreven i handen och fiska mellan fötterna och vi började plocka abborrar sarv och någon liten brax innan det dog ut. Ute på min ände av bryggan började det nu vaka lite smått 10 m ut så jag svingade ut mitt flöte som tvärsjönk och jag krokade en sarv. Nu började en riktig napprush och jag drog upp ett 30-talet sarvar och mört sen dog allt ut. Gnesta hade flyttat sig längre bort på kajkanten och jag såg att Mats Larsson drillade sin 3.e braxen där borta. Vi flyttade oss också däråt sista 45 min men det gav oss bara 3 mörtar även om de var riktigt fina. Gnesta hann även med en fjärde brax innan signalen ljöd.
Vi vägde in 3.2 kg och totalt nästan 5 vilket var för dåligt som väntat och vi blev inte bättre än 11-12.a. Peo Jesper och Per fick nästan 5kg detta pass och totalt 6.6kg och fick pris på det.
Ngf gubbarna vägde åter in 3-4kg och totalt 7.5kg vilket var bra fiskat idag.
Gnesta drog åter mest fisk detta pass ca7 kg och vann tävlingen förkrossande lätt på 14 313gr
2. Eskilstuna SF 8602gr
3. Noragyttorp Ähv 7531gr
4. Mälardalenssportfiskare 6939gr